Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Voor gebruikers, door gebruikers.

Kunnen meedoen in het digitale tijdperk. Omdat de overheid duidelijk communiceert en bruikbare diensten levert aan iedereen. Dát is het doel van Gebruiker Centraal. Gebruiker Centraal is een community van en voor mensen die werken aan de dienstverlening of communicatie van de overheid. Maar die bruikbare overheid bereiken we alleen samen met inwoners, degenen voor wie we het doen. Door met hen in gesprek te gaan. Doet u mee?  

Door Joost Mangnusvrijdag 15 september 2023

Bij Gebruiker Centraal houden we ons bezig met deze thema’s: Van digitale toegankelijkheid en inclusie tot draagvlak en onderzoeken, testen en meten. En van begrijpelijke tekst en beeldtaal tot draagvlak en bewustwording.  

Het schrijven van een begrijpelijke teksten begint immers bij bewustwording. Deze bewustwording moet er niet alleen zijn bij de schrijvers zelf. Maar ook bij degenen die de schrijvers aansturen. Dus ook bij u. Weet u hoe moeilijk de teksten zijn die uw adviesraad of organisatie verspreidt? Word bewust van de (on)begrijpelijkheid van de teksten en doe mee met Gebruiker Centraal. Met deze 7 tips kunt ook u de overheidscommunicatie duidelijker maken.

Doe mee met de Landelijke Taalstrijd

Op 3 november verzorgen we de Landelijke Taalstrijd. 4 teams nemen het elkaar op in het begrijpelijk maken van 5 moeilijke, ambtelijke zinnen. U kunt met uw gemeente meestrijden. Bijvoorbeeld door een eigen taalstrijd te organiseren.  

Meld u aan voor het Netwerk Direct Duidelijk

Duidelijke (overheids)communicatie is voor iedereen beter, én nodig! In het Netwerk Direct Duidelijk kunt u sparren met vakgenoten over lastige vraagstukken. Laat u inspireren door goede praktijkvoorbeelden en deel uw kennis.  

Speel het Optimaal Digitaal Spel

Het Optimaal Digitaal Spel is een workshop in spelvorm. Het spel begint met een duidelijk doel dat u zelf bepaalt en eindigt met concrete acties. De essentie van het spel is dat u keuzes maakt en zich verdiept in de keuzes van uw collega’s.  

Of speel straks het Wollige Woorden Spel

Momenteel zijn we het Wollige Woorden Spel aan het ontwikkelen. Dit is een spel waar u binnen 60 seconden een aantal onduidelijke woorden aan uw collega moet omschrijven in duidelijke taal, zónder het woord zelf te gebruiken.  

Kom naar onze conferentie

Laat je inspireren tijdens de Conferentie Gebruiker Centraal van 6 oktober. Het thema is: Uit het doolhof! Veel mensen ervaren de dienstverlening steeds meer als een doolhof. Om uit het doolhof te komen, moeten we begrijpen hoe het doolhof in elkaar steekt. Daarbij helpt de conferentie.  

Onderteken de Direct Duidelijk Deal 

Bent u zich ervan bewust dat uw adviesraad of organisatie soms onbegrijpelijke teksten verstuurt? Dan is het tijd voor de volgende stap. Laat uw omgeving – en vooral ook de mensen in de eigen organisatie - zien dat u gaat voor duidelijke overheidscommunicatie. En onderteken de Direct Duidelijk Deal

 

Over de auteur: Joost Mangnus is communicatieadviseur en tekstschrijver bij Gebruiker Centraal. Momenteel houdt hij zich vooral bezig met de Landelijke Taalstrijd en het Optimaal Digitaal Spel. Eerder verscheen van zijn hand deze blog bij de Koepel. Op 31 augustus 2023 vond het webinar 'Begrijpelijk communiceren voor alle inwoners' plaats bij de Koepel. De opname hiervan is terug te kijken voor leden.