Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Een familiegroepsplan via een Eigen Kracht-conferentie (2)

In de vorige blog vertelden we over mogelijkheden van een Eigen Kracht-conferentie: een bijeenkomst voor een persoon of gezin, waar zij samen met mensen die belangrijk voor ze zijn, een plan maken. De Eigen Kracht Centrale faciliteert dit soort bijeenkomsten al ruim 20 jaar, vooral in complexe situaties, in alle sectoren. In deze blog delen we een van de ruim 14.000 verhalen van zo’n bijeenkomst, in dit geval vanuit jeugdzorg. 

Door Hedda van Lieshoutdinsdag 29 november 2022

 

We werden gebeld door een jeugdbeschermer die grote zorgen had over drie kleine kinderen in een gezin. De moeder had na de laatste bevalling last van een depressie en vader ving het al een tijd op. Het ging mis toen hij werkloos werd en er schulden ontstonden. De oma deed veel, maar redde dat eigenlijk niet meer. Er was inmiddels zoveel aan de hand dat de jeugdbeschermer dacht aan een uithuisplaatsing van de kinderen, maar ze stelde de ouders ook een Eigen Kracht-conferentie voor. Haar voorwaarde was dat het plan er binnen twee weken lag en veiligheid bood. 

Meedenken

Een Eigen Kracht-coördinator vroeg de ouders wie mee konden denken. Ze zeiden: ‘Alleen oma, verder hebben we niemand’. De coördinator bezocht oma. Die zei dat ze nog twee kinderen had, zussen van de moeder, maar dat die het erg druk hadden. Oma en moeder vond het goed dat we de zussen belden. Zij zeiden: ‘Wat fijn dat je belt, wij hebben grote zorgen, maar we durven ons niet te bemoeien met onze zus en zwager en we weten niet wat we kunnen doen’. Ze zochten meteen contact met hun zus en die was blij te horen dat de zussen en zwagers geen verwijten maakten, zoals ze hadden gedacht. En dat ze wilden komen. De zussen zeiden dat ze ook contact hadden met vrienden van de ouders en wisten dat die ook zorgen hadden. ‘Ze willen vast meedenken’, zeiden ze tegen de moeder. Die vond het lastig om ze te vragen, maar de coördinator mocht ze bellen. 

Kring steeds groter

Zo werd de kring groter en kwamen er in totaal tien mensen naar de bijeenkomst. Ze maakten met elkaar een plan: de vriendinnen boden steun aan moeder en een vriendin zou meegaan om professionele hulp te zoeken. De zussen boden opvang voor de kinderen in de weekenden. Met elkaar maakten ze een schema voor elke avond door de week: opvang en brengen/halen naar sportclubs. Ook gaat de familie leuke dingen doen met de kinderen en oma gaat dan mee. Door dit uitgewerkte plan konden de kinderen thuis blijven wonen. Een enorme opluchting voor alle betrokkenen. De jeugdbeschermer keurde het plan goed en gaf aan mee te werken aan de uitvoering. 

Rust

Na zes weken zijn we weer bij elkaar gekomen om te kijken of hoe het ging. De kinderen woonden nog thuis, de moeder was in behandeling, maar ze zeiden zelf: ‘Wat het meest fijn is, is de rust die er is gekomen. En we zien dat de kinderen weer plezier maken’. De jeugdbeschermer zei: ‘Het gaat nu erg goed, de kring is zeer betrokken. En het voelde echt als een plan van allemaal!’

Over de auteur: Hedda van Lieshout is bestuurder bij stichting Eigen Kracht Centrale. Ze schreef de blog in samenwerking met Frederiek Muller, Eigen Kracht-coördinator en lid Adviesraad Sociaal Domein Leidschendam-Voorburg, in de vakgroep jeugd.