Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Wie zijn wij?

De Koepel Adviesraden Sociaal Domein heeft een bestuur dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en continuïteit van de vereniging. Het landelijk bureau is een werkorganisatie ‘nieuwe stijl’ en heeft geen eigen kantoorruimte. We zijn een netwerkorganisatie van medewerkers die thuis werken, lokaal aan de slag zijn of onderweg zijn naar overleggen, bijeenkomsten of naar de leden. Periodiek ontmoeten we elkaar in een overleg en wekelijks stemmen we onze werkzaamheden af. Naast drie 'vaste' bureaumedewerkers werken we ook regelmatig samen met experts uit het veld. We benaderen hen bijvoorbeeld voor het schrijven van een blog, of het geven van een training of webinar. Bij de veelgestelde vragen vindt u meer informatie over onze organisatie en werkwijze. Als u contact met ons zoekt via het contactformulier op de website, nemen wij zo snel mogelijk per mail of telefoon contact met u op.

Bureau

profile-image
Petra van der Horst
Directeur

Ik ben veel in contact met onze leden en haal zo wensen en behoeften op en vertaal dit naar onze dienstverlening. Verder onderhoud ik het contact met (landelijke) organisaties om de meerwaarde van adviesraden onder de aandacht te brengen en signalen en inzichten af te geven die voortkomen uit mijn contact met adviesraadsleden. De opgedane informatie bij de leden, vanuit contacten met wethouders, beleidsmedewerkers en landelijke netwerken, gebruik ik om samen met het bestuur te kijken wat de richting en koers van de Koepel moet zijn. De leefwereld, het gewone leven van inwoners binnenbrengen in de gemeentelijke gelederen vind ik bijzonder belangrijk. Door mijn werk voor de Koepel kan ik hieraan bijdragen en dat is voor mij een unieke kans. Ik vind het fijn om te werken met een ambitieus bestuur en met een bureau dat het hart op de goede plaats heeft en de handen uit de mouwen wil steken voor onze leden..

 

profile-image
Ron Knipscheer
Secretariaat

Sinds enige jaren ondersteun ik een aantal adviesraden in het sociaal domein met allerhande secretariële zaken. Hierdoor weet ik goed wat bij raden speelt. Sinds begin 2017 doe ik ondersteunende werkzaamheden voor de Koepel en dat doe ik met veel plezier! Als onderdeel van het bureau van de Koepel werk ik zeer nauw samen met het bestuur en mijn collega’s van het bureau. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de leden van de Koepel en verantwoordelijk voor de ledenadministratie en het voorbereiden van bestuursvergaderingen samen met onze directeur. Secretariaatswerk past bij me; omdat ik van nature dienstverlenend ben ingesteld. Vanuit de Koepel heb ik contact met adviesraden in alle windstreken van het land. Dit maakt mijn werk afwisselend en interessant. 

profile-image
Annelies van der Woude
Communicatieadviseur en webinarhost

Sinds januari 2022 maak ik deel uit van het bureau van de Koepel. Mijn achtergrond ligt in de journalistiek waar ik veel geschreven heb over onderwerpen en ontwikkelingen in het sociaal domein. Mijn journalistieke werk en fotografie combineer ik nu met het werk voor de Koepel waar ik (mede)verantwoordelijk voor de nieuwsbrieven en nieuwflitsen en de communicatie via onze social media kanalen. Ook organiseer ik samen met mijn collega’s de ALV, webinars en de Hannie van Leeuwenlezing. Verder heb ik per mail en telefonisch contact met leden over vragen m.b.t. communicatie.

Bestuur

profile-image
Hans Wesselink
Voorzitter

Op de Algemene Ledenvergadering van donderdag 3 november 2022 ben ik benoemd als de nieuwe voorzitter van de Koepel. Ik woon samen met mijn echtgenote Catharina al ruim 20 jaar in Apeldoorn. Wij zijn trotse ouders van 2 kinderen en opa en oma van 3 kleinkinderen. Mijn werkzame leven heb ik doorgebracht bij de Rabobank, waar ik ooit startte als trainee en mijn carrière beëindigde als directievoorzitter van de Rabobank Apeldoorn. Tijdens mijn werkzame leven, maar ook nu als gepensioneerde, ben ik nog altijd actief in het brede maatschappelijke veld. Zo ben ik in Apeldoorn voorzitter van de adviesraad sociaal domein en lid van de RvT van Gelre ziekenhuizen. Landelijk ben ik actief binnen de Raad van Ouderen en het platform Beter Oud. Ook is er nog voldoende tijd voor de tuin, sport, er op uit met de caravan, lezen en met de kleinkinderen op stap.

profile-image
Auri Peters
Bestuurslid
Ik woon met mijn zoon en hondjes sinds 2012 in het middeleeuwse centrum van het mooie Bergen op Zoom. In de afgelopen 20 jaar heb ik veel ervaring opgedaan in het besturen binnen (medezeggenschap van) zorg, onderwijs, cultuur en inclusie. Mijn focus ligt in het bouwen van solide netwerken, kennisuitwisseling en het implementeren van brede visies. Ik heb me altijd ingezet voor meer zorg en aandacht voor burgerparticipatie en cliëntenperspectieven. Sinds 2019 ben ik voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Bergen op Zoom. Vanaf oktober 2024 hoop ik de Koepel te komen versterken.
profile-image
Wim van der Meer
Penningmeester

Ik woon samen met mijn vrouw in Hoenderloo. Onze drie kinderen zijn al het huis uit en we hebben er drie kleinkinderen bij gekregen. Onze oudste zoon is verstandelijk gehandicapt en woont al weer geruime tijd in ’s Koonings Jacht. Ik ben lid van de Adviesgroep Sociaal Domein Apeldoorn. Op grond van mijn interesses, opleiding (o.m. Registeraccountant) en werkervaring (bestuurder in verschillende zorginstellingen) ben ik in november 2018 toegetreden tot het bestuur van de Koepel. Ik doe het werk met veel plezier!

profile-image
Ries Brouwer
Bestuurslid

Samen met mijn echtgenoot woon ik in Ede. We hebben vier volwassen kinderen en inmiddels ook 7 kleinkinderen. Ik vind dat er voor iedereen mogelijkheden moeten zijn om te kunnen participeren in de samenleving en ik ben gemotiveerd om me in te zetten voor de (sociaal) kwetsbaren. Mijn hele leven ben ik vrijwillig en professioneel werkzaam geweest in welzijn en zorg. De afgelopen 7 jaar heb ik in de Adviesraad Sociaal Domein Ede, in de werkgroep sociale basis en WMO, met veel plezier mijn steentje bijgedragen. Bij de Koepel wil ik me in bestuurlijk verband inzetten om - samen met de adviesraden - te zoeken naar mogelijkheden om de burger te betrekken bij ontwikkelingen in het sociale domein en participatie. Juist nu waar door regionalisering sprake is van schaalvergroting en de afstand tot de burger groter wordt.

profile-image
Bert Beltman
Bestuurslid

Ik ben geboren en getogen in Zwolle en sinds 1995 woonachtig in Steenwijk. Ik vind het belangrijk om mee te werken aan een inclusieve samenleving. Dat heb ik 40 jaar lang gedaan in en rondom het speciaal onderwijs, maar ook in de lokale politiek en van 2017 - 2019  in de Adviesraad Sociaal Domein Steenwijkerland, waar ik sinds 2023 ook voorzitter ben. Wat mij betreft zijn de adviesraden een prima instrument om bewonersparticipatie in te richten en het inwonersperspectief handen en voeten te geven. Vanuit het Steenwijkerlandse hoop ik een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de Koepel. In dit verband vind ik de huidige activiteiten rondom cursussen en webinars belangrijk in de verdere ontwikkeling van de adviesraden.

Trainers en adviseurs

profile-image
Petra van der Horst
Trainer, adviseur en webinarhost

In mijn rol als trainer en adviseur van advies-en cliëntenraden, wethouders en beleidsadviseurs maak ik kennis met verschillende mensen, opvattingen, situaties en vraagstukken. De kennis en inzichten die ik daarbij opdoe, benut ik graag om advies- en cliëntenraden een steviger positie te geven binnen de gemeente en ondersteun ik hen graag om de stem van de inwoners te vertolken.

profile-image
Wietske Dekkers
Trainer en adviseur

Binnen het sociale domein ben ik op verschillende terreinen actief. Als procesbegeleider ondersteun ik beleidsmedewerkers bij het opstellen van integraal beleid samen met, adviesraden, inwoners en betrokken maatschappelijke partners. Hierbij werk ik samen met Movisie, het landelijk kennisinstituut sociaal domein. Daarnaast ken ik als interimmanager en trainer de praktijk van organisaties binnen het sociaal domein van binnenuit. Ik heb veel expertise op het gebied van mantelzorg en mantelzorgondersteuning en heb samengewerkt met MantelzorgNL. Binnen de Koepel richt ik mij met name op besluitvormingsprocessen, samenwerken binnen en buiten de adviesraad en reflecteren op eigen functioneren door de adviesraad. 

profile-image
Sanne Hekman
Trainer en adviseur

Vier jaar lang mocht ik de Koepel ondersteunen op het gebied van communicatie. Sinds 2022 ben ik nog als trainer betrokken en geef ik o.a. de workshop Communicatie door adviesraden. Ik ken het sociaal domein goed en weet hoe adviesraden vorm en inhoud geven aan hun rol. Naast mijn communicatiewerkzaamheden werk ik sinds twee jaar ook als kindercoach. En daarnaast startte ik in 2022 als deeltijdstudent aan de Pabo, om zo hopelijk op korte termijn als leerkracht voor de klas te gaan. Ik woon met mijn man en onze dochter van acht in Zwolle. 

profile-image
Marthe van Voorst van Beest
Workshopleider (online)

Ik ben sociaal pedagoog en sinds 2023 werkzaam als beleidsadviseur jeugd bij de gemeente Woudenberg. In mijn werk houd ik me bezig met het hele jeugdveld: van preventie en laagdrempelige begeleiding tot aan de gehele jeugdhulp. Om de Jeugdwet is veel te doen. Het aantal kinderen en jongeren dat jeugdhulp ontvangt, groeit. Het stelsel staat onder druk, met lange wachtlijsten en te hoge kosten. Om daaraan te werken is de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 opgesteld door het rijk, gemeenten, zorgprofessionals, cliëntenorganisaties en jeugdzorgorganisaties. Hierin zijn afspraken gemaakt om tot een houdbaar, werkend jeugdstelsel te komen. In de workshop Inzicht in de Jeugdwet ga ik  in op de Jeugdwet en de uitvoering daarvan, waarbij de hoofdpunten uit de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 centraal staan.

profile-image
Josje Verbeeten
Workshopleider (online)

Ik ben werkzaam als beleidsontwikkelaar Sociaal Domein bij de gemeente Epe en geef juridische trainingen. Ook ben ik zelf lid van de adviesraad sociaal domein in mijn woongemeente. Mijn kracht is het begrijpelijk maken van juridische teksten en écht kijken naar wat de intentie van de wet is. Tijdens de informatiebijeenkomsten bij de Koepel vertel ik jullie graag meer over de opties binnen het lokale armoedebeleid of welke mogelijkheden er zijn voor re-integratie vanuit de gemeente. Ik besteed aandacht aan de ervaring en samen gaan we op zoek naar de ruimte binnen de regelgeving.Hopelijk mag ik jullie binnenkort online te ontmoeten.

profile-image
Toke Slaman
Workshopleider (online)

Ik werk als zelfstandig adviseur in het sociale domein. In de afgelopen jaren werkte ik voor verschillende regionale samenwerkingen, zoals een Regio Deal, Jeugdhulpregio, inkoopregio Wmo, een provinciale afdeling van de VNG en voor een regionaal Integraal Zorgakkoord. Daarvóór werkte ik in de gehandicaptenzorg, voor een gemeente en als teammanager bij een regionaal kennisbureau. In mijn vrije tijd reis ik door Afrika, waar ik als kind vijf jaar opgroeide. Daar is het Ubuntu-principe onderdeel van mij geworden: “ik ben, omdat wij zijn”. Vanuit die gemeenschapszin is het logisch om de wijsheid van de minderheid mee te nemen en is inwonersparticipatie een vanzelfsprekendheid. Heel graag deel ik mijn kennis en ervaring ten gunste van iedereen die het beste wenst voor onze medemens.

profile-image
Angela Feenstra
Workshopleider (online)

De workshop Participatiewet wordt gegeven door Angela Feenstra, een ervaren docent en coach Participatiewet. Angela laat u proeven van de wet, die zoveel meer biedt dan alleen maar ‘vlakke’ smaken; de Participatiewet bestaat echt niet alleen maar uit taaie stof. Angela houdt van veel interactie, brengt discussie op gang, gebruikt herkenbare praktijkvoorbeelden en heeft een luchtige stijl. Zij geeft cursisten een belangrijk uitgangspunt mee: Voer wetgeving uit maar houd altijd oog voor de mens die ermee te maken heeft. Wat Angela betreft is een workshop pas geslaagd als u na afloop  nieuwe inzichten heeft opgedaan waar u echt wat mee kan.

profile-image
Jenna Buijsman
Workshopleider (online)

Tijdens de informatiebijeenkomsten neem ik jullie graag mee in de wereld van schuldhulpverlening. De afgelopen jaren heb ik in verschillende functies veel ervaring opgedaan in het ondersteunen van mensen met financiële problemen. Ik heb bij verschillende gemeenten door het hele land gewerkt en op dit moment werk ik als beleidsadviseur armoede en schulden. Door de huidige crises hebben veel meer mensen moeite gekregen met rondkomen. Energie, brandstof en ook boodschappen zijn duurder geworden. Op dit moment is er landelijk gelukkig veel aandacht voor hulp aan mensen met financiële problemen. Ik ben blij dat ik daar ook via deze bijeenkomsten een bijdrage aan kan leveren en hoop jullie binnenkort online te ontmoeten.

profile-image
Inge van Dommelen
Trainer en adviseur

Ik werk ruim 30 jaar in het sociaal domein vanuit verschillende rollen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland kwetsbare mensen in staat stellen mee te (blijven) doen. Dit kan alleen samen met gebruikers, gemeenten en maatschappelijke partners. Ik mocht dit bijvoorbeeld 8 jaar lang doen voor de Koepel adviesraden sociaal domein als adviseur en directeur. 
Door ruime ervaring met trainen, projectmanagement en het geven van strategisch-tactisch advies kan ik mij niet alleen goed verplaatsen in de kwesties die spelen bij bestuurders van gemeenten, maar heb ik ook ervaring en gevoel voor de vragen die spelen bij de uitvoering - en kan ik deze zaken met elkaar verbinden. Deze ervaring heb ik opgedaan binnen zorg, welzijn, wonen en overheid, maar zeker ook op het snijvlak van deze sectoren. Daar draag ik in volle overtuiging aan bij voor een duurzame, humane en eenvoudigere samenleving.