Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Hoe geeft u vorm aan digitale inwonersparticipatie?

Door de coronacrisis zit digitale inwonersparticipatie in een stroomversnelling. Veel gemeenten waren al gestart met online participatieplatformen, maar de sociale afstand maakt in één klap duidelijk dat dit een noodzakelijke investering is. Inspraak rond belangrijke beleidsthema’s zoals de Omgevingswet en energietransitie kan onmogelijk stil staan en online participatie biedt kansen om onder alle omstandigheden democratische continuïteit te garanderen. Maar hoe kunnen adviesraden digitale inwonersparticipatie inzetten om op een laagdrempelige manier signalen te verzamelen?

Door Wietse Van Ransbeeckwoensdag 8 juli 2020

Inspiratie voor digitale participatie

Bij CitizenLab ervaren we dat overheden vaak starten met online participatie via laagdrempelige projecten, zodat inwoners én medewerkers rustig aan het digitale proces kunnen wennen. De gemeente Texel lanceerde zo in het najaar van 2019 haar participatieplatform TexelSpreekt met drie flitspeilingen rond de Omgevingsvisie, waar inwoners via korte online enquêtes hun stem lieten gelden. Na deze succesvolle eerste fase, mogen inwoners nu ook eigen ideeën delen op het Texelse platform. 

Online participatie betekent ook dat u live in gesprek kan gaan met inwoners, precies zoals u dat offline zou doen, maar dan digitaal. In de afgelopen maanden hebben wij onder andere met de gemeente Almere online inspraak workshops gefaciliteerd om met behulp van videoverbinding ideeën te verzamelen rond de woonvisie. Dit is een van de vele participatiemethoden die platformen bieden en door gesprekken online voort te zetten, worden inwoners altijd betrokken en hoeven trajecten nooit vertraging op te lopen.

Online blijft een aanvulling op offline

De combinatie van digitale participatie met offline contactmomenten biedt uiteindelijk de meeste waarde voor adviesraden, al moeten de on- en offline processen wel goed geïntegreerd worden. De gemeente Harderwijk deed dit in 2019 door haar participatieplatform in te zetten voor een stadsgesprek rond de warmtetransitie. Het digitale platform was de verbindende factor in de maanden tussen twee offline stadsgesprekken. Online konden inwoners verder praten over de ideeën van de eerste bijeenkomst en nieuwe inzichten delen voor tijdens de tweede bijeenkomst. Dit toont hoe digitale inwonersparticipatie zorgt dat het gesprek niet stil ligt en een plaats biedt voor een continue dialoog met inwonersgroepen.

Dit is hét moment om te investeren in digitale inwonersparticipatie, want ook na de coronacrisis zal het een onderdeel blijven van onze democratie. Doordat digitale platformen zich verder hebben ontwikkeld en iedereen de afgelopen maanden ervaring heeft opgebouwd met digitale interactie, is het werken met digitale tools laagdrempeliger geworden. Daarnaast zijn er online veel gratis gidsen en handleidingen te vinden om u verder op weg te helpen, zoals de Keuzewijzer E-toolsde veelgestelde vragen over digitale participatiede inspiratiegids Digitale Participatie, en de handleiding digitale democratieNeem gerust contact met ons op, als u meer informatie wilt over hoe u een digitaal participatieplatform in kan zetten. 

Over de auteur: Wietse Van Ransbeeck is mede-oprichter en CEO van CitizenLab, een organisatie die met meer dan 150 lokale gemeenten heeft samengewerkt rond digitale inwonersparticipatie. Op dit moment werken meer dan 15 Nederlandse gemeente met het CitizenLab-platform, waaronder de gemeente LeidenAmstelveen en Hollands Kroon.