Veel gemeenten zetten zich in om de digitale vaardigheden van hun inwoners te vergroten. Dit is een belangrijke stap, maar vaak wordt vergeten dat mensen eerst toegang nodig hebben tot de digitale wereld. Zonder internet en een goedwerkend apparaat kom je nergens. Voor huishoudens in armoede is het hebben van internet en een goedwerkend apparaat helaas niet vanzelfsprekend.
Toegang tot de digitale wereld
Het hebben van een goedwerkende en up-to-date smartphone, laptop en/of tablet is essentieel in de huidige digitale wereld. 'Zonder laptop kan ik geen cv maken of solliciteren', is echter een probleem dat dikwijls ter sprake wordt gebracht. En de aanschaf van deze apparaten is voor veel mensen een uitdaging. Vooral financieel kwetsbare mensen moeten vaak keuzes maken welk apparaat ze aanschaffen, waarbij de smartphone het meestal wint van de laptop. Maar om volwaardig mee te doen, zijn beide apparaten nodig.
Voor jongeren tot 18 jaar is de toegang tot een laptop vaak geregeld via organisaties zoals Stichting Leergeld. Voor de doelgroep van 18 jaar en ouder zijn er echter beperkte mogelijkheden. Stichting Boschuysen biedt bijvoorbeeld apparaten aan voor de doelgroep tot 30 jaar, maar voor mensen boven de 30 jaar hangt het sterk af van lokale projectgelden.
Lokale en landelijke oplossingen
In Amsterdam doneert de gemeente haar afgeschreven apparaten aan de Cyberbank, die deze met gemeentelijke subsidie opknapt en verstrekt aan mensen die ze nodig hebben. Ook in Leiden werkt de gemeente samen met de Leidse Laptoppers om meer mensen van een laptop te voorzien. Dit zijn echter uitzonderingen.
Gelukkig begint de landelijke overheid ook stappen te zetten door eigen afgeschreven apparaten beschikbaar te stellen aan mensen die zelf geen apparaat hebben. Stichting Allemaal Digitaal coördineert dit proces. Zo kan de 23-jarige Fortune, dankzij een gedoneerde laptop van Allemaal Digitaal, haar droom om operatieassistent te worden nastreven. Ook bij de Regenboog Groep zien ze hoe gedoneerde apparaten levens veranderen. Mensen die eerder buitengesloten waren, krijgen nu dankzij laptops en telefoons toegang tot cruciale diensten en kansen.
Gemeenten die geïnteresseerd zijn in samenwerking kunnen contact opnemen met meritvanbreukelen@allemaal-digitaal.nl.
Over de auteur: Merit van Breukelen is projectleider bij de Alliantie Digitaal Samenleven op het gebied van sociaal internet en directeur van Stichting Allemaal Digitaal, die apparaten beschikbaar stelt voor mensen die ze zelf niet kunnen aanschaffen.