Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Is er een leven na mantelzorg?

Mantelzorgers stellen hun leven soms maanden- of zelfs jarenlang in het teken van de zorg voor iemand anders. Is die periode voorbij, dan kan het moeilijk zijn om het leven weer op te pakken. Mensen kunnen echt in een zwart gat vallen, ze hebben ineens veel tijd over en vragen zich af hoe ze hun leven nu zin kunnen geven.

Door Rianne Hanningwoensdag 12 februari 2020

Neem onze vrijwilliger Dorothee. Haar man André was ruim zes jaar ziek. Vooral het laatste jaar werd er veel van haar gevraagd. "De thuiszorg hielp mijn man met medische en lichamelijke verzorging. Toch was ik 24 uur per dag aan huis gebonden. Zelfs drinken pakken of de verwarming aanzetten kon hij niet, dat moest ik allemaal doen. Zelfs als hij sliep, lag ik altijd met één oor te luisteren voor als hij iets nodig had.” Dorothee vond het na het overlijden van haar man vooral lastig om de balans te vinden. Ze gunde zichzelf weinig rust. "Ik vluchtte echt weg uit de situatie. Daarom duurt het rouwproces bij mij ook langer, denk ik. Na vier jaar heb ik er nog steeds last van.” Door zichzelf te observeren heeft ze meer balans gevonden. Ze vroeg zichzelf af: wat doe ik, en waarom doe ik dat? En ze accepteert haar eigen verdriet: "Niemand kiest ervoor om ziek te zijn, maar er is ook niemand die ervoor kiest om mantelzorger te zijn. Dat overkomt je."

Veel mantelzorgers die langdurig en intensief zorgen zetten hun eigen behoeften en interesses langere tijd op de tweede plaats. De zorg voor de zieke staat altijd op één. Als de mantelzorg dan wegvalt, begint een nieuwe fase van je leven. Naast rouwen om het verlies is er de vraag hoe je een andere invulling gaat geven aan je dagelijks leven. 

Wat kun je deze mensen adviseren? Vooral: Neem de tijd om te rusten en te rouwen. Mensen hebben lange tijd op hun tandvlees gelopen, het is belangrijk dat ze de tijd nemen om daarvan bij te komen en ruimte maken voor hun eigen verdriet. Daarnaast is het belangrijk dat deze ex-mantelzorgers zich afvragen wat de mantelzorgperiode hen eigenlijk gebracht heeft.  Mensen denken vaak dat hun leven heeft stilgestaan in die periode, en op een aantal gebieden is dat natuurlijk ook zo, maar ze hebben zich vaak ook heel erg ontwikkeld: op het gebied van sociale vaardigheden, inlevingsvermogen of kennis van ziektebeelden en regelzaken bijvoorbeeld. 

3 Tips die je ex-mantelzorgers kunt geven 

  • Ga eens langs bij het lokale mantelzorgsteunpunt. Voor een luisterend oor en voor informatie over rouw- en verliesverwerking.
  • Gebruik je mantelzorgervaring bij het zoeken naar nieuw (vrijwilligers)werk.
  • Ga eenzaamheid tegen. Vaak is het netwerk klein geworden. Haal de verwaterde contacten aan en onderneem activiteiten. Kijk ook eens op Samen tegen eenzaamheid voor een activiteit in de buurt.

 

Bekijk het filmpje van Dorothée en lees meer tips op www.mantelzorg.nl/levennamantelzorg

Over de auteur: Rianne Hanning is Projectleider/trainer Mantelzorg.nl