Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Taalstrijd maakt bewust van belang van duidelijke communicatie

Iedereen heeft, gewild of ongewild, met de overheid te maken. Dus voor gemeenten en andere overheidsorganisaties is helder communiceren essentieel. Zeker als je nagaat dat 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Maar ook voor mensen met goede leesvaardigheden zijn de teksten van de overheid vaak te moeilijk. Met de Landelijke Taalstrijd gaat Gebruiker Centraal de strijd aan tegen onduidelijke overheidscommunicatie. Doet u mee?

 

Door Joost Mangnusvrijdag 25 augustus 2023

De overheid kan en moet duidelijker schrijven. Zodat iedereen mee kan doen. Dit begint bij bewustwording. Helaas zijn veel gemeentes en overheidsorganisaties zich er niet bewust van dat een grote groep inwoners moeite heeft met lezen. Of ze zijn zich er niet bewust van dat hun teksten zo ingewikkeld zijn dat deze groep het niet begrijpt. Hoe zit dat bij uw adviesraad of organisatie? Hoe begrijpelijk zijn de teksten die worden verstuurd? Als u het niet weet -maar ook als u zeker weet dat uw teksten prima zijn - is het goed om mee te doen met de Landelijke Taalstrijd.

Bewustwording op speelse manier

De Landelijke Taalstrijd zorgt voor bewustwording. Op een speelse manier brengt Gebruiker Centraal een serieus onderwerp onder de aandacht. Eerder organiseerden gemeenten Utrecht, Den Haag en Enschede een lokale Taalstrijd. Deze lokale taalstrijden brachten overheid en inwoners bij elkaar. Samen met deze en andere overheidsorganisaties maakt Gebruiker Centraal er nu een Landelijke Taalstrijd van.

4 teams herschrijven 5 zinnen

Deze vindt plaats op 3 november in het Gooiland Theater in Hilversum. 4 teams nemen het tegen elkaar op: wie herschrijft het beste onbegrijpelijke zinnen? Er is een team dat bestaat uit bestuurders en een team dat bestaat uit taalprofessionals. Ook is er een team dat is samengesteld uit inhoudelijke experts (zoals juristen en beleidsmedewerkers) en natuurlijk is er een team dat uit inwoners bestaat. Deze teams krijgen maximaal 5 moeilijke, onduidelijke, ambtelijke zinnen die ze per groep herschrijven in duidelijke zinnen. Een vakkundige jury beoordeelt welke groep het duidelijkst schrijft.

Doe mee in Hilversum

Bij deze Taalstrijd kunt u aanwezig zijn. Als u snel mail naar talissa.oudebennink@ictu.nl kunt u misschien deelnemen in een van de teams. Maar u kunt ook in het publiek zitten. Ook dan kunt u de zinnen herschrijven. U maakt dan bovendien kans op een prijs. 

Of organiseer eigen Taalstrijd

Maar u kunt ook zelf een Lokale Taalstrijd organiseren. Dat kan met een groep collega’s op locatie, bijvoorbeeld in uw eigen organisatie. U kunt dan verschillende teams uitnodigen, waaronder inwoners. Gebruiker Centraal zorgt voor de verbinding tussen uw Lokale Taalstrijd en de Taalstrijd in Hilversum. Bovendien leveren we het Landelijke Taalstrijd Pakket aan, waarin een stappenplan zit en concept-teksten om de Taalstrijd onder de aandacht te brengen. Zo maakt u er met collega’s en inwoners een feestje van. 

Inmiddels hebben zich al 17 gemeentes en organisaties aangemeld voor dit pakket. Zo is de taalstrijd verspreid over het hele land. En strijden we in heel Nederland voor duidelijke overheidscommunicatie op 3 november. U doet toch ook mee? 

Over de auteur: Joost Mangnus is communicatieadviseur en tekstschrijver bij Gebruiker Centraal. Zijn collega Talissa Oude Bennink, projectleider van Direct Duidelijk (begrijpelijke taal voor overheidsorganisaties) - onderdeel van het landelijke Programma Gebruikers Centraal - verzorgt voor leden van de Koepel ASD op 31 augustus het webinar 'Begrijpelijk communiceren voor alle inwoners'. Er zijn nog plaatsen vrij!