Als directeur van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) spreek ik dagelijks met vrijwilligersorganisaties die hun bestaansrecht telkens opnieuw moeten verantwoorden. Die onzekerheid werkt verlammend. Want wie durft te investeren in mensen, ideeën en kwaliteit als je elk jaar moet afwachten of je kunt doorgaan?
Structurele financiering
Daarom pleiten wij voor structurele financiering van vrijwilligersorganisaties. Niet als extraatje, maar als voorwaarde voor duurzame inzet. Gemeenten die investeren in een stabiele basis voor hun lokale vrijwilligersnetwerken, oogsten sociale samenhang, betrokken buurten en een veerkrachtige samenleving.Maar alleen geld is niet genoeg. Wat minstens zo belangrijk is: betekenisvolle samenwerking. Dat betekent: vrijwilligersorganisaties betrekken vanaf de start van het beleidsproces. Niet alleen inspreken, maar meedenken, meebepalen. Het vraagt om wederzijds vertrouwen en erkenning van de kracht van vrijwillige inzet.
Rol van adviesraad
Als lokale adviesraden sociaal domein heeft u hierin een belangrijke rol. U kunt de stem van vrijwilligers versterken, en duidelijk maken dat investeren in vrijwilligerswerk investeren is in preventie, in inclusie, in de kracht van mensen. Mijn oproep aan u: zoek de samenwerking op. Niet alleen met gemeenten, maar ook met vrijwilligersorganisaties in uw regio. Wat zijn hun behoeften? Wat hebben zij nodig om van waarde te kunnen zijn en blijven? Want waar mensen zich vrijwillig inzetten voor elkaar, ontstaat betekenis. En die betekenis verdient structurele ondersteuning.
Over de auteur: Laila Ait Baali is directeur van de
Vereniging NOV