Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Open je ogen voor mij

“Ik droom van een samenleving waarin plek is voor iedereen” aldus Ben van der Weide tijdens de bijeenkomst Open je ogen voor mij op 14 mei 2019 in Borne. De bijeenkomst ging over het bespreekbaar maken van onbegrepen gedrag. Dit gedrag kan uiteenlopen van lichte gedragsstoornissen wegens niet aangeboren hersenletsel tot psychopathisch geweld. Iedereen heeft vooroordelen, maar als je er iets meer van af weet, kun je die aannames bijstellen.

Door Karin Van Damvrijdag 7 juni 2019

Onbegrepen gedrag

Er zijn steeds meer mensen met onbegrepen gedrag. Denk aan mensen met dementie, mensen met psychische problemen en dergelijke. Een aantal inwoners van Borne constateert dat de zorg voor cliënten in Nederland over het algemeen goed geregeld is. Anders ligt dit voor de naasten van de cliënt en daarom is de stichting Zelfregieteam Borne opgericht. De stichting wil haar initiatieven richten op de naaste zonder de cliënt te vergeten. Door zaken bespreekbaar te maken wil het Zelfregieteam Borne tot meer begrip komen en hopelijk tot meer tolerantie naar elkaar toe.

Een steekje los

Op 14 mei namen zo’n 150 mensen uit Borne en omgeving deel aan de themabijeenkomst. Er was het spel Een steekje los, waarbij je aan de hand van vragen, stellingen of foto’s in gesprek ging met elkaar over stigma’s. Dat gaf de nodige gespreksstof. Aansluitend waren er verhalen van ervaringsdeskundigen over hoe zij in hun leven vooroordelen tegenkwamen. Wat mij vooral is bijgebleven, is een korte film, waarin een hond de hoofdrol speelde.

Toevallige ontmoetingen

In deze film gaat hond Joost iedere dag met zijn baasje Henk uit wandelen en ontmoet dan andere honden. Het snuffelen aan elkaar, het wel of niet met elkaar iets doen, het gaat eigenlijk over hoe wij als mensen in ons leven andere mensen ontmoeten. Het thema van deze film was Toevallige ontmoetingen. Het Zelfregieteam biedt wekelijks mensen de mogelijkheid om elkaar in het Kulturhus Borne te ontmoeten en in gesprek te gaan over omgaan met een vooroordeel. Toevallige ontmoetingen heten deze inloopochtenden.

Dromen

Van mij mag het Zelfregieteam Borne vaker iets organiseren, omdat het een prachtvoorbeeld was van hoe je meer oog kunt hebben voor elkaar. Het maakt het taaie beleidsbegrip inclusieve samenleving concreet. Dit is werken aan een samenleving waarin niemand buiten de boot valt en waarin plek is voor iedereen. Voor meer informatie over het Zelfregieteam Borne, kun je terecht op de website Inloophuis Borne.

Over de auteur: Karin van Dam is van de Adviesraad Sociaal Domein Borne

www.spinnenwebteksten.nl