Een mooi voorbeeld van wat dat kan opleveren komt uit de regio den Haag/Leiden. Daar ontwikkelde de werkplaats een training voor oudere bewoners om een video te maken over hun buurt en buurtbewoners. Zo werd het perspectief - en de dagelijkse problematiek van de ouderen - goed zichtbaar en voelbaar gemaakt. In één van de video’s probeert een oudere vuilnis in een container te gooien. Maar dat lukt niet, want met zijn rollator kan hij er niet bij komen. De video leverde direct positief resultaat op, want de gemeente plaatste de containers op een andere manier, zodat nu ook ouderen met rollator hun vuilnis erin kunnen deponeren.
Oud en jong
Een ander voorbeeld is dat van de Werkplaats Viaa in Zwolle. In een pilot OuderWijs zet de Hogeschool ouderen in als gastdocent bij verpleegkundige lessen over ouder worden. Het perspectief van ouderen komt op deze manier echt tot leven. Ook hier krijgt de doelgroep zelf een actieve rol in een werkplaatsproject. Bijkomend voordeel is dat door de gastlessen verbinding wordt gelegd tussen oud (gastdocent) en jong (studenten) en beelden over en weer kunnen worden bijgesteld.
Praten mét
Diverse werkplaatsen werken met ervaringsdeskundigen als teamlid om nieuwe aanpakken te ontwikkelen. Dit leidt tot creatieve en bruikbare oplossingen. Zoals de zogenaamde wijkwaardenkaarten die hogeschool Arnhem Nijmegen inzet om in gesprek te gaan met mensen over wat van betekenis is voor hun buurt of wijk. Leden van adviesraden nodigen wij uit om een keer mee op bezoek te gaan naar één van de werkplaatsen om het verhaal te horen over een van de ‘ouderenprojecten’ en de resultaten te delen. Interesse? Mail naar wilco@mingwp.nl of ondergetekende.
Gemeenschappen
De Werkplaatsen Sociaal Domein onderzoeken samen met lokale partners wat nodig is om gemeenschappen te versterken. Wat werkt in de praktijk, en welke methoden blijken minder effectief? Het magazine community building deelt hier meer over en laat de belangrijkste lessen zien uit de projecten en hoe community building in verschillende contexten wordt toegepast. Om zo met vereende kracht eenzaamheid tegen te gaan en het welzijn van mensen te versterken. Het is maar een minimale greep uit de rijke praktijk van de werkplaatsen sociaal domein. Om meer te proeven aan wat de werkplaatsen zoal doen en ontwikkelen is een bezoekje aan de website van de associatie van de werkplaatsen nuttig. In een rubriek ‘parels’ worden enkele succesnummers van de werkplaatsen uitgelicht en in de etalage gezet.
Doorwerking
Om de doorwerking van dit soort initiatieven te versterken, trekken de vijftien werkplaatsen intensief op met vele andere partners. Een daarvan is kennisinstituut Movisie, dat beproefde kennis en ervaring helpt verspreiden, maar ook knelpunten helpt agenderen bij landelijke organisaties en overheid. En samen met de werkplaatsen programma’s ontwikkelt. Zoals het nieuwe programma medisch-sociaal dat meer samenwerking wil helpen bewerkstelligen tussen het sociaal en het medisch domein.
Geïnspireerd en wellicht geïnteresseerd om in contact te komen met de werkplaatsen? Op de website van associatie van de werkplaatsen vindt u contactgegevens. Of neem contact op met ondergetekende, ik zet u graag op het juiste spoor.
Over de auteur: Annelies Kooiman is projectleider en ambassadeur van Werkplaatsen Sociaal Domein bij Movisie. Contact: a.kooiman@movisie.nl.