Mensenhandel. We denken er liever niet aan, het is te akelig om erbij stil te staan. Of we veronderstellen: “Dat gebeurt vast wel ergens, maar toch zeker niet in onze gemeente.” Recent onderzoek onder 13 gemeenten naar de omvang en aard van criminele uitbuiting laat zien dat jaarlijks vermoedelijk duizenden slachtoffers, met name Nederlandse kinderen en jongeren, gedwongen worden om strafbare feiten te plegen. Ook onderzoek naar (online) seksuele uitbuiting maakt duidelijk dat we te maken hebben met een groot, maar vaak onzichtbaar maatschappelijk probleem. In iedere gemeente worden jonge mensen zowel seksueel als crimineel uitgebuit.
Vanaf 2023 moeten alle gemeenten hiervoor een aanpak hebben, zo is afgesproken in het Interbestuurlijk Programma. Veel gemeenten zijn echter nog zoekend. Want waar moet je beginnen bij zo’n ingewikkeld probleem?
Waar te beginnen?
Ik heb een advies. Een goede mensenhandel-aanpak begint met kennis bij professionals op straat, in de wijk, achter de balie. Over wat uitbuiting is, hoe ze het kunnen voorkomen, signaleren en stoppen, en hoe ze kunnen zorgen dat slachtoffers de juiste hulp krijgen. Zij kunnen binnenkort gebruik maken van het door ons ontwikkelde programma, met onder meer een e-learning over seksuele en criminele uitbuiting. Dit programma kan op maat worden aangepast aan een specifieke gemeente. Ook kunnen we onderzoek doen naar de stand van zaken rond uitbuiting in uw gemeente, in kaart brengen hoe de meldroute is ingericht en de impact van een training op de praktijk meten.
Daarom ook mijn oproep aan iedere gemeente en gemeenteprofessional: zie onder ogen wat we liever niet weten en verbeter uw kennis over mensenhandel. Daarmee redt u levens van kinderen, zoals Sylvia en al die anderen!
Over de auteur: Karin Kloosterboer is kinderrechtendeskundige en werkt als adviseur bij Fier, landelijk expertise- en behandelcentrum rond geweld in afhankelijkheidsrelaties. Samen met het CKM en de Human Talent Group ontwikkelt ze een programma over seksuele en criminele uitbuiting. Meer weten? kkloosterboer@fier.nl