Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Sport en bewegen helpt vooruit, ook in het sociaal domein

Zelf heb ik een aantal jaren geleden mogen ervaren wat bewegen met mij doet. In een periode waarin ik niet zo lekker in mijn vel én overspannen thuis zat, leverde een dagelijkse wandeling mij de juiste fysieke, maar ook mentale energie op, om weer vooruit te komen en op te laden. Die specifieke kracht van bewegen heb ik - en inmiddels al velen met mij - zelf mogen ervaren. Daarom vind ik het extra mooi dat ik in mijn werk de kracht van sport en bewegen mag overbrengen. 

Door Sandra van Wijhe-Faasevrijdag 4 april

Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Zo staat in de onlangs gepubliceerde factsheet Effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid helder omschreven wat bewegen voor je mentale gezondheid kan doen. Daarnaast zijn ook vele andere positieve effecten waarneembaar. Wellicht heeft u weleens beweeginitiatieven voorbij zien komen. Veel gemeenten zetten sport en bewegen namelijk al in binnen hun armoede-, jeugd, gezondheids,- of welzijnsbeleid. Op die manier wordt sport en bewegen een instrument om sociaal maatschappelijke doelen te behalen. 

Sociale sportinitiatieven

Er zijn verschillende manieren om dit vorm te geven. In het geval gemeentes willen inzetten op structurele verbetering van verschillende levensgebieden van (kwetsbare) inwoners, dan kunnen zij kiezen voor een sociaal sportinitiatief. Dit is een planmatige aanpak voor een bepaalde doelgroep, waarbij het doel is dat de deelnemer door middel van sport en bewegen vooruitgang boekt op levensdomeinen als onderwijs, wonen, werk, welzijn of gezondheid. Hierbij zijn de deelnemers samen aan het bewegen, maar gaat het expliciet om vaardigheden ontwikkelen die ze vooruit helpen in het leven. Denk aan het bouwen aan zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, teamwork ervaren, enzovoorts. 

‘Op een veilige manier mezelf ontwikkelen’

Een mooi voorbeeld hiervan ziet u in deze video, waarin deelneemster Estelle vertelt: “De voordelen zijn voor mij dat ik weer bezig ben, weer mensen om me heen heb. Dat ik op een veilige manier mezelf kan ontwikkelen en eigenlijk kan uitvinden waar mijn grenzen liggen. En ook weer plezier kan maken, op een laagdrempelige manier.”


Wilt u meer weten over sociale sportinitiatieven? Ga dan naar onze toolkit Sociale sportinitiatieven.


Over de auteur: Sandra van Wijhe-Faase werkt als specialist Meedoen door sport en bewegen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Zij richt zich daarbij vooral op de verbinding tussen sport, bewegen en het sociaal domein.  

Gebruikte artikelen: 

Kies voor een sociaal sportinitiatief en behaal succes in het sociaal domein

Deze bouwstenen maken een succes van jouw sociale sportinitiatief