Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Aandacht voor eenzaamheid bij jongeren stijgt

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid was er dit jaar voor het eerst een dag voor jongeren. Op 7 oktober organiseerden we samen met Sociaal werk Nederland, Movisie, Nederlands Jeugdinstituut en Stichting Argan het webinar Jong & Eenzaam. In Nederland hebben ruim 215.000 jongeren te maken met chronische eenzaamheid. De COVID-crisis zorgt ervoor dat deze jongeren sterkere eenzaamheidsgevoelens ervaren(1). Daarnaast zijn er veel jongeren die zich tijdelijk eenzaam voelen, in veel gevallen is dit niet direct een probleem.  

Door Jolanda van Gerwedinsdag 27 oktober 2020

Online bijeenkomsten voor jongeren

Als het jongeren niet lukt om eenzaamheid te doorbreken, is er extra inzet nodig. Voor hen organiseert Stichting Join us bijeenkomsten. Tijdens de eerste coronagolf zijn we, bovenop het huidige aanbod, tien extra online groepen gestart onder de naam Stay Connected. De resultaten zijn positief: jongeren voelen zich sociaal sterker!

‘In maart dit jaar kreeg ik de kans op kamers te gaan. Daar zat ik, in een vreemde stad. De eerste maand ging het nog wel prima. Mijn stage was leuk, maar ik miste ik contact met leeftijdsgenoten. Ik kende er niemand. ’s Avonds keek ik een beetje Netflix, maar dat was het dan. Op de sportschool leerde ik niemand kennen. Vervolgens kwam corona en viel de boel helemaal stil. Op een dag appte mama een linkje van Stay Connected. Ze dacht dat het misschien iets voor mij zou zijn omdat ik zou leren socialer te worden. Maar ik had twijfels, want ik ben verlegen in grote groepen. Ik heb het ook heel lang uitgesteld omdat ik niet durfde. Wat als mensen me raar zouden vinden? De eerste keer zoomen vond ik echt heel spannend. Uiteindelijk was het alleen maar fijn. Er werd geluisterd en ik mocht zijn wie ik ben. Sinds die eerste zoommeeting, ben ik wekelijks in contact gebleven. Door de gesprekken ben ik een stukje opener geworden’, vertelt Noor (19).

Preventieve aanpak

Wanneer eenzaamheid bij jongeren te lang aanhoudt zijn de gevolgen ernstig. Denk aan depressiviteit, verslavingsproblematiek, voortijdig schoolverlaten en fysieke klachten. Een preventieve en duurzame aanpak die verder gaat dan alleen verbinden is noodzakelijk. Daarom heeft Join us een programma ontwikkeld, gebaseerd op de onderliggende mechanismen van eenzaamheid. Samen met sociaal werkorganisaties, in 22 gemeenten, voert Join us deze interventie uit. Jongeren komen samen, hebben plezier met elkaar én leren hun sociale redzaamheid te vergroten. De eerste kwalitatieve studie naar het programma van de Radboud Universiteit is positief. We streven ernaar nog dit jaar de methodiek vast te leggen in de databank van effectieve interventies van Movisie. 

Er mag over gesproken worden!

Er is meer bekendheid rondom het thema nodig. Met succes zet Stichting Join us zich hiervoor in. Steeds meer lokale overheden vormen beleid rondom de thematiek en in de media zien we het thema steeds vaker naar voren komen. De Kindertelefoon en Young Impact zijn betrokken partijen die campagnes rondom eenzaamheid bij jongeren hebben opgezet. We hebben hiervoor ook het platform eenzamejongeren.com opgericht. Met vele ervaringsverhalen en adviezen voor jongeren en professionals. Met educaties aan professionals stimuleren we het herkennen van eenzaamheid bij jongeren. We leren hen signalen op te pakken en hoe zij met jongeren hierover in gesprek gaan en eenzaamheid kunnen verminderen.

 

Over de auteur: Jolanda van Gerwe van Stichting Join us

Meer weten over Join us? Kijk op www.join-us.nu of neem contact op met Jolanda van Gerwe via info@join-us.nu