Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Sociale kamerverhuur zonder fratsen

Hij had huisje-boompje-beestje. Zijn vrouw was fulltime aan het werk, hij was zzp’er. Qua geluk én financiën had Denny ‘een heel rijk leven’, zo zegt hij zelf. Maar na het stuklopen van zijn huwelijk, raakte Denny zijn huis kwijt. Gelukkig had hij zijn werkbus.

Door Cora Hendriksdinsdag 13 juni 2023

Wekelijks melden zich tientallen mensen zoals Denny bij De Regenboog Groep in Amsterdam. Mensen zoals u en ik, die door omstandigheden zoals scheiding of baanverlies hun huis verliezen. Zij slapen vaak op de bank bij kennissen, in hun auto of in een goedkoop hostel, voor zolang dat houdbaar of haalbaar is. Zicht op een nieuwe woonplek is er vaak niet op korte termijn. Die onzekerheid van niet weten waar je volgende week, of zelfs de volgende dag slaapt, is slopend. En na verloop van tijd stapelen de problemen zich op. 

Onder de Pannen

De Regenboog Groep biedt tijdelijke oplossingen om afglijden en daarmee langdurige dakloosheid te voorkomen, onder andere via het project Onder de Pannen. Onder de Pannen biedt mensen voor de duur van één jaar woonruimte bij stadsgenoten die een kamer over hebben en een financieel extraatje kunnen gebruiken. Dat jaar wordt gebruikt om rust te scheppen om weer een toekomst op te bouwen en te werken aan een duurzame woonoplossing. Het financiële extraatje is zeker niet de enige motivatie voor verhuurders: het is fijn iets voor een ander te kunnen betekenen of een huisgenoot te hebben voor wat gezelligheid. In principe kan iedereen die een kamer overheeft meedoen. Óók mensen met een sociale huurwoning en/of uitkering. Want door een samenwerking met onder andere de gemeente en woningcorporaties worden zij niet gekort op hun uitkering of toeslagen.  

Contract

Onder de Pannen is eigenlijk sociale kamerverhuur zonder fratsen. Onder de Pannen verzorgt de matching samen met de persoon die een kamer wil verhuren, regelt het contract en staat garant voor de huur. Als verhuurder bepaal je dus wie er tijdelijk bij je intrekt en kom je juridisch of financieel nooit voor onaangename verrassingen te staan. En dat werkt. Ook Denny ging bij ons Onder de Pannen en vond daar eindelijk de rust in zijn hoofd om verder te kijken en aan zijn toekomst te werken. We laten hem er zelf iets over vertellen.

'Knappe zwerver'

“Ik ben in etappes dakloos geweest en logeerde een paar maanden bij vrienden en woonde een jaartje in een bedrijfspand, waar ik halsoverkop uit moest. Toen ging ik in mijn werkbus wonen. Als ik aan het werk moest, douchte ik in een hotel waar een vriend van me werkte. ’s Nachts ging ik in het ziekenhuis of bij de benzinepomp naar de wc. Mijn geluk is dat ik twee rechterhanden heb. Hierdoor kon ik blijven werken en zorgde ik dat ik er fris en verzorgd uit bleef zien. ‘Je bent wel een knappe zwerver’, zei mijn moeder dan. Tja, je kan me alles afpakken, maar niet mijn lach.”

Economisch dakloze

“Via een een stichting - waar ik leerde mediteren - deelden we eten uit bij een inloophuis van De Regenboog Groep. Ik liep toen met mijn ziel onder de arm, omdat niemand me kon helpen met mijn schulden. Bij de Regenboog Groep verwachtte ik hetzelfde antwoord als altijd, maar na alles te hebben uitgelegd, zag de maatschappelijk werker mij als ‘economisch dakloze’. Hij koppelde me aan Onder de Pannen en in mei 2021 werd een contract geregeld en kon ik legaal een jaar lang een kamer huren bij iemand die ik kende. Ik hoefde niet meer van plek naar plek en kreeg eindelijk innerlijke rust. Alles viel op zijn plek. Ook gaf Onder de Pannen me een schop onder mijn kont om dóór te gaan. Het was natuurlijk niet de bedoeling om een jaar lang te gaan zitten niksen.”

Basisrecht

Dat is goed gelukt: inmiddels heeft Denny zijn eigen plek en het gaat goed met hem. Tevens zet hij zich nu in als ambassadeur van Onder de Pannen. Heel graag zouden we veel meer mensen deze kans willen bieden, maar daarvoor hebben we veel meer plekken nodig: kamers bij mensen thuis. Maar ook andere bruikbare leegstand, zoals renovatieprojecten en kantoorpanden. Laten we met z’n allen naar de mogelijkheden kijken, zolang er nog niet genoeg (betaalbare) woningen zijn, want wonen is een basisrecht. 

 

Inmiddels wordt Onder de Pannen ook aangeboden in andere gemeenten, waaronder Amstelveen, Breda, Eindhoven, Zwolle, Utrecht en Haarlem. Meer weten over de mogelijkheden van Onder de Pannen in jouw gemeente? Neem contact op met onderdepannen@deregenboog.org of 020 - 531 76 00. 

Over de auteur: Cora Hendriks werkt bij Onder de Pannen Amsterdam, waar zij verantwoordelijk is voor de werving van verhuurders.