Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Van offline naar online participatie

Een goed gesprek waarbij ik mijn gesprekspartner in de ogen kan kijken. Dat vind ik belangrijk. Zeker als het gaat om dingen die er toen doen. Aan de andere kant ben ik ook een ‘online nerd’ die enthousiast gebruik maakt van social media. Maar in mijn werk als adviseur/projectleider participatieprocessen voor gemeenten, kies ik zoveel mogelijk voor face to face contact. Zeker omdat ik vaak werk in kwetsbare wijken, waar mensen met allerlei achtergronden en levensverhalen bij elkaar wonen.

En toen kwam het coronavirus. Weg persoonlijke ontmoetingen. Wat nu?

Door Saskia van Klaarbergenmaandag 25 mei 2020

Het is een vraag die voor velen herkenbaar zal zijn. Ook u zal bij uw werk voor of met adviesraden in het sociale domein vooral gesprekken voeren waarbij u elkaar kunt aankijken. Om mij heen hoor ik dat mensen koudwatervrees hebben. Ze stellen terechte vragen over hun achterban die niet digitaal vaardig zouden zijn of geen internet heeft.

Maar wat blijkt? Inmiddels heeft 98% van de huishoudens internet en maakt 94% van de 75-plussers gebruik van internet. Daarmee is de online wereld voor meer mensen toegankelijk dan de offline wereld. 

Voor het eerst online in gesprek gaan kan best spannend zijn. Ter geruststelling wil ik meegeven dat dit voor heel veel mensen nieuw is om zo met elkaar contact te hebben. Het is helemaal niet erg als er af en toe iets misgaat. Samen leren we hiermee om te gaan.

Om u te helpen met een start van uw online participatie en gesprekken, heb ik 5 tips:

  • Hou het simpel en kies voor online middelen die u en uw doelgroep al gebruiken, dit kan een nieuwsbrief zijn of een Facebookpagina. 
  • Gebruik uw eigen online middelen én die van anderen. Neem contact op met organisaties waar u veel mee werkt en vraag of zij uw boodschap ook via hun kanalen willen verspreiden. Andersom kunt u hen ook weer helpen door uw online kanalen ter beschikking te stellen.
  • Niet alles hoeft online, ook in deze tijd kunt u gewoon een enquête op papier versturen. Combineer het met een digitale enquête. Zo vullen offline en online participatie elkaar goed aan en kan iedereen input geven.
  • Vraag hulp als u het zelf lastig vindt om de overstap te maken naar online participatie. Er zijn vast mensen in uw omgeving of vrijwilligers die u op weg willen helpen.
  • Gaat u een online gesprek organiseren met meerdere deelnemers? Dan is het heel belangrijk om een goede voorzitter te hebben die strak de vergadering leidt en iedereen op het juiste moment het woord geeft.

Wilt u meer tips voor online participatie? Dan is het interessant om de speciale aflevering over online participatie te luisteren bij de ParticipatiePodcast (https://participatiepodcast.nl).

Over de auteur: Saskia van Klaarbergen is participatie expert bij It’s all about community (https://itsallaboutcommunity.nl) en podcasthost van de ParticipatiePodcast
saskia@itsallaboutcommunity.nl