Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Helpen. Maar hoe?

Sinds ik enkele jaren geleden ziek werd en gebruik ging maken van een rolstoel, heb ik gemerkt hoe graag mensen anderen willen helpen. Vooral als je er uitziet of je hulp kunt gebruiken. Een zware deur openen, of een flinke drempel nemen gaat soms met een beetje moeite en vaak springt er meteen iemand op om hulp te verlenen. Ook uit onderzoek blijkt dat mensen graag iemand met een beperking willen helpen, maar dat men vaak niet goed weet hoe. Dat ongemak is regelmatig voelbaar in het contact tussen mensen met, en mensen zonder beperking. Het levert onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden op die vragen op.  

Door Xan Kostermaandag 13 maart 2023

Zo vind ik het bijvoorbeeld vervelend als een wildvreemde vraagt waarom ik in een rolstoel zit. Voor mij is mijn gezondheid een privé-aangelegenheid. Zo’n vraag vind ik onbeleefd, terwijl deze wildvreemde denkt iets goeds te doen: “ik ben toch gewoon geïnteresseerd en betrokken?” Omdat ik uit ervaring weet dat mensen zich afgewezen voelen als ik niet wil antwoorden op hun vraag, kom ik iedere keer als dit gebeurt in een lastige positie: ga ik over mijn eigen grens, of wijs ik de ander af? Een vergelijkbare situatie ontstaat als u iemand wilt helpen die die hulp niet nodig heeft. Maar hoe kunt u dan wel helpen?

 

20 procent van de bevolking

In ons land wonen veel mensen met een beperking en of een chronische aandoening. Sommige beperkingen zijn zichtbaar, andere niet. Naar schatting gaat het om ongeveer 20% van de bevolking. Het is een hele diverse groep. Van deze groep leeft een groot deel in armoede. Dit komt door de stapeling van zorgkosten, hoge energielasten, ontoegankelijkheid van de arbeidsmarkt en lage uitkeringen. Daarnaast is het voor veel mensen met een beperking niet mogelijk om sociaal en cultureel te participeren, simpelweg omdat de maatschappij voor hen ontoegankelijk is. 

Lokale Inclusie Agenda

U kunt helpen door te zorgen dat de maatschappij toegankelijker wordt. In plaats van iemand in een rolstoel over een hoge drempel helpen, zorgen dat er een drempelhulp voor de deur komt. In plaats van iemand met een taststok bij de arm te pakken, zorgen dat de geleidelijnen vrij zijn van fietsen en scooters. In plaats van vragen waarom iemand in een rolstoel zit, uw gemeente vragen of er al een Lokale Inclusie Agenda (LIA) is. Ondanks dat het verplicht is voor elke gemeente, heeft lang niet elke gemeente daadwerkelijk een LIA opgesteld. 

U kunt uw video’s ondertitelen, uw brieven in begrijpelijke taal opstellen, uw website toegankelijk maken, het winkelgebied laten schouwen door ervaringsdeskundigen. En als u echt graag vragen wil stellen aan mensen met een beperking, vraag dan wat zij nodig hebben om goed te kunnen leven in uw gemeente en hoe u daarbij kunt helpen!

 

Over de auteur: Xan Koster is beleidsmedewerker en expert VN-verdrag Handicap bij Ieder(in).