Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Woonoplossingen voor economische daklozen

Voor de doelgroep economisch dakloze mensen bestaan vaak nog weinig initiatieven voor (tijdelijke) huisvesting. Daarnaast blijven ze lang onzichtbaar voor de gemeente en instanties, omdat ze ‘zelfredzaam’ zijn en vaak eerst zelf oplossingen proberen te vinden. Met Onder de Pannen bieden we meer dan alleen een tijdelijke woonplek, we bieden een aanspreekpunt waarmee we de oren en ogen van de doelgroep zijn. Het is een groeiend netwerk waarin we samenwerken met lokale uitvoerders in het hele land. Deze samenwerking leidt tot nieuwe inzichten in de doelgroep. Dit helpt gemeenten beter te begrijpen wie hun hulp nodig heeft en welke specifieke behoeften er zijn. 

Door Cindy Vermuëvrijdag 7 februari

Mark (33) woonde samen met zijn vrouw en kinderen in een huurwoning, totdat hun relatie strandde. Zijn gezin bleef achter in hun woning en hij ging ervan uit dat hij snel een andere woonplek zou vinden. Dit bleek vanwege de wooncrisis een onmogelijke opgave. Hij verbleef her en der en sliep regelmatig bij vrienden op de bank. “Ik ben ze dankbaar, maar voelde mij ook vaak een indringer in hun gezinsleven. Ik merkte dat dit ten koste ging van mijn vriendschap.” Door de hele situatie meldde hij zich ziek op zijn werk. Via ‘Onder de Pannen’ vond hij onderdak bij een mijnheer op leeftijd. Mark doet af en toe een boodschap voor hem en ze drinken regelmatig een kop koffie samen. Een win-win situatie. Met begeleiding vanuit maatschappelijk werk en de woonrust die hij ervaarde, was hij in staat om zijn leven op te pakken. Inmiddels is hij weer aan het werk als beveiliger.  

Onder de Pannen

Met het project “Onder de Pannen” zetten wij ons in voor deze groep economisch dakloze mensen, die door bijvoorbeeld een relatiebreuk of door verlies van inkomen geen eigen plek meer hebben om te verblijven. Voor de duur van één jaar krijgen zij woonruimte bij een plaatsgenoot die bereid is iemand te helpen of een financieel extraatje kan gebruiken. Het jaar wordt gebruikt om rust te scheppen, om weer een toekomst op te bouwen en te werken aan een duurzame woonoplossing.

Betere Samenwerking

Bij Onder de Pannen regelen wij alle randvoorwaarden bij een gemeente om hospitaverhuur voor deze doelgroep mogelijk te maken. We zoeken de samenwerking op met woningcorporaties en onderzoeken wat er nodig is om met twee huishoudens achter één voordeur te wonen zonder vergunning. Door de intensieve samenwerking met gemeenten en andere stakeholders hebben we een sterk landelijk netwerk opgebouwd van Amsterdam tot Breda, dat nog altijd groeiende is. Binnen dit netwerk stimuleren we elkaar om niet in eigen hokjes te blijven denken. Effectieve werkwijzen vinden zo sneller hun weg door het land, waardoor kennisdeling en innovatie ten goede wordt ingezet voor de doelgroep. Met dit steeds fijnmaziger netwerk zetten we ons actief in om de problematiek van de doelgroep op de (politieke) agenda te krijgen.

Kwalitatieve Resultaten

Idealiter vinden mensen eigen huisvesting binnen het woonjaar dat zij onder de pannen zijn. De ervaring leert dat mensen ook op andere leefgebieden vooruitgaan, zelfs als ze geen duurzame vervolghuisvesting hebben. Hun netwerk wordt versterkt, ook omdat ze niet langer de vraag hoeven te stellen of iemand een slaapplek voor hen heeft. Daarnaast gaan de financiën erop vooruit, omdat iemand weer aan het werk kan of omdat er ruimte ontstaat om actief aan de slag te gaan met door deze omstandigheden ontstane schuldenproblematiek. Vaak worden ze gekoppeld aan maatschappelijk werk, dat hen ondersteuning biedt om weer zo goed mogelijk in het zadel te komen.

Uw gemeente

Hoe zichtbaar zijn economisch dakloze mensen in uw gemeente? En welke woonoplossingen zijn er voor hen? Bij Onder de Pannen hebben we inmiddels 10 jaar expertise met de doelgroep en hospitaverhuur. Ontdek de mogelijkheden om samen te werken aan een duurzamere en mensgerichte aanpak van dakloosheid. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin iedereen een veilig en stabiel thuis heeft.  Neem contact op met Mira Weijs (mweijs@deregenboog.org  - 06 82592244) of Cindy Vermuë (cvermue@deregenboog.org - 06 30694963)  

 

Over de auteur: Cindy Vermuë werkt voor Onder de Pannen Landelijk vanuit De Regenboog Groep. Samen met een team zetten zij zich dagelijks in voor economisch dakloze mensen. 

Eerder verschenen blogs bij de Koepel: Sociale kamerverhuur zonder fratsen en De hospita als vangnet bij acute woningnood. Meer informatie over ethos tellingen vindt u hier. Ook kunnen leden van de Koepel het webinar 'Dakloze mensen in beeld' terugkijken dat we hierover hebben georganiseerd i.s.m. het Kansfonds op 6 februari 2024.