Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Alledaagse discriminatie? Stel een norm!

Nu ben ik 64, maar één voorval uit mijn jeugd herinner ik mij nog als de dag van gisteren. Ik was een jaar of 17 en stond in de rij voor de disco. Een zwarte leeftijdgenoot werd de toegang geweigerd. Wat mij is bij gebleven is de reactie van die zwarte jongen. Zijn houding straalde uit dat hij zich verontschuldigde. ‘O ja sorry, natuurlijk mag ik niet naar binnen. Excuses dat ik het geprobeerd heb.’ Hij zei het niet, en hij zal ongetwijfeld iets anders hebben gedacht, maar het netto resultaat was hetzelfde: hij verliet rustig de rij en verdween in het donker van de avond. 

 

Door Bard Brielswoensdag 22 juli 2020

Je hoort het uit vele verhalen van mensen met een andere dan een witte kleur, allemaal kunnen zij momenten benoemen waarop zij niet beoordeeld werden op hun persoonlijk kwaliteiten, maar op hun niet witte kleur. Ze krijgen te maken met afwijzing, variërend van bewust gemeen en vijandig tot onbewust en onbedoeld. Maar het nettoresultaat is altijd hetzelfde: je wordt er weer even op gewezen dat je een buitenstaander bent. 

En wat voor mensen van met een niet witte kleur geldt, geldt ook voor LHBTI’ers, voor mensen met een beperking, voor vrouwen, voor… vul maar in. Als je niet hetero bent is het hand in hand lopen met je lief gelijk het manoeuvreren door een mijnenveld. Een plotselinge explosie van vijandigheid is nooit ver weg. Heb je een beperking dan zul je moeten dealen met een omgeving die zelf te beperkt is om daar gewoon rekening mee te houden. Met alle rompslomp van dien, die je alleen ervaart als je zelf een beperking hebt.

Wat kunnen we hiertegen doen? Wat werkt als we discriminatie willen aanpakken? 

Movisie heeft dit onderzocht. Eén tip die zeker werkt: geef ruimte aan mensen die discriminatie afkeuren… en laat in woord en daad zien dat jij dat onderschrijft.  Stel een sociale norm. Uit onderzoek blijkt dat dit werkt. Wanneer we denken dat anderen het niet goed vinden om te discrimineren, gaan mensen ook meer hun best doen om zich minder discriminerend gedragen. 

Nu er veel gesproken wordt over antiracisme is het ook makkelijker om andere discriminatiethema’s aan de orde te brengen. Doen! Want het helpt! Voor meer onderbouwde ‘niet doen’ en ‘wel doen’ tips verwijs ik u naar het artikel “do’s en don’ts om discriminatie te voorkomen

U bent natuurlijk nog benieuwd wat ik deed toen die jongen de toegang werd geweigerd? Wel, niets.  Ik was een stomverbaasde toeschouwer…Voor ik boe of bah kon zeggen was het voorbij. Mijn zwarte leeftijdsgenoot stond er alleen voor. Niemand protesteerde. Dit zal mij niet nog een keer gebeuren. Je bent nooit te oud om te leren.

 

Over de auteur: Bard Briels is adviseur Inclusie en diversiteit Movisie

Portretfoto: Norbert Waalboer