Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Werken met hoofd en hart (blogserie De proactieve adviesraad)

Volgens Stephen Covey is een proactieve houding de basis van succes en geluk. Zowel in het werk als in het persoonlijke leven. In deze blog bespreek ik hoe je vanuit het hart kunt kiezen voor een proactieve houding. 

 

Door Camiel Scholswoensdag 26 februari 2020

Proactief gedrag is een keuze. Maar niet altijd eenvoudig. Als lid van een adviesraad zult u zeker te maken krijgen met teleurstellingen en strubbelingen. Dan is het verleidelijk om te klagen en de hakken in het zand te zetten. Sommigen voelen de impuls om het bijltje erbij neer te gooien. De Amerikaanse auteur Alan Seale beschrijft in zijn boek ‘Wat wél werkt’ vier stappen (vier niveaus) die helpen om ook in lastige situaties een proactieve houding te vinden. Daarbij verbindt hij de intelligentie van het hoofd met de intuïtie, de intelligentie van het hart. 

Wat is voor uzelf een situatie (in de raad of in uw leven) waar u op dit moment tegenaan loopt? Een situatie die wellicht negatieve gevoelens bij u oproept? Mogelijk helpen de volgende stappen (niveaus van betrokkenheid) u bij het vinden van een proactieve houding.

Niveau 1: Drama

Op dit niveau spelen uw primaire gedachten en gevoelens over de situatie: ‘Wat overkomt me nu?’ ‘Hoe is het mogelijk?’ ‘Hoe krijgen ze het voor elkaar?’ ‘Wie heeft de schuld?’ Ieder van ons herkent deze manier van reageren. Soms blijven we erin hangen. Maar we kunnen ook verder naar de volgende niveaus.

Niveau 2: Situatie

Hier gaat het om de vraag: Hoe los ik dit praktisch op? Hoe fixen we het probleem zodat we er geen last meer van hebben? Dit niveau is minder reactief dan het vorige. Maar er wordt nog weinig geleerd. De oude situatie wordt hersteld. Maar als u zich concentreert op het volgende niveau, zult u merken hoe de energie verandert. Probeer het maar met uw eigen voorbeeld. 

Niveau 3: Keuze

Hier gaan we van het hoofd naar het hart. Je vraagt aan je intuïtie: Wie wil ik zijn in deze situatie? Dit gaat dieper dan de keus voor een oplossing. Het is de keus voor de persoon die je hier wilt zijn. Als je die vraag rustig en open stelt aan je hart, ervaar je hoe het antwoord zich als vanzelf aandient. Je intuïtie doet zijn werk en opent de deur naar een proactieve houding.

Niveau 4: Kans

Op het diepste niveau stel je de vraag: Welke kans wil deze situatie bieden? In de woorden van Alan Seale: Wat wil hier gebeuren? Onze intuïtie staat in verbinding met de grotere waarheid om ons heen. En door het stellen van deze vraag aan ons hart, krijgen we toegang tot dit grotere veld. Welke kans ligt in deze situatie besloten? Het antwoord is soms verrassend helder. Vervolgens kun je terug naar niveau 3 en opnieuw de vraag stellen: Wie wil ik hier zijn? Hoe wil ik mij met deze kans verbinden? 

De keuze wie je wilt zijn in een situatie kun je maken als persoon, maar ook als adviesraad. Wat voor raad willen wij hier zijn? De keuze voor wie je wilt zijn, stuurt het gedrag dat je kiest om je invloed te laten groeien. 

Over de auteur: Camiel Schols is trainer/adviseur bij SBI Formaat.
e-mail: camiel.schols@sbiformaat.nl

Deze blog is de derde blog in een drieluik dat Camiel schrijft voor de Koepel, genaamd De proactieve adviesraad. De eerste blog 'De cirkel van invloed' leest u hier >>>
De tweede blog van Camiel heet 'Invloed uitoefenen' en leest u hier >>>