Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Ervaar de meerwaarde van prikkelende ontmoetingen

“Wat heb jij nodig als je de gemeente wilt vertellen dat je je vaak alleen voelt”, vraag ik aan Marieke. Ze antwoordt: “Ik zou dat graag vertellen. Het liefst 1 op 1. En bij voorkeur aan iemand die ik al een beetje ken.” 

"En wat is er nodig om die ander beter te leren kennen?" Marieke: "Dat is iets samen doen, bijvoorbeeld iets bakken, of een ommetje maken. Want ja, mensen ontlopen mij omdat ik er een beetje anders uit zie en een licht verstandelijke beperking heb”. 

 

Door Marian Gelingvrijdag 3 januari

De kracht van iets samen doen ontdekte ook wethouder Harrie van Dijk uit Helmond. Ik ontmoette Harrie zo’n zes jaar terug op een van onze provinciale netwerkbijeenkomsten. De gemeente Helmond was gastheer en Harrie verwelkomde de aanwezigen. Een bont gezelschap van welzijnswerkers, ambtenaren, begeleiders uit de zorg, het onderwijs, studenten, ondernemers, een theatermaker en ervaringsdeskundigen van ORO. Ook Harrie stelde zich de vraag: hoe kom ik er nu achter wat onze inwoners met een (licht) verstandelijke beperking nodig hebben om mee te doen? Waar lopen ze tegen aan? 

Prokkelstage

Harrie ging dan ook graag in op de vraag van ORO: Mag een van onze bewoners een dagje met je meelopen, een Prokkelstage doen. Dat mocht, maar Harrie wilde meer. Zijn voorstel: Patrick in de ochtend bij mij op het gemeentehuis en ik ’s middags bij hem op zijn werk. Het begin van een vruchtbare samenwerking.  Het is nu alweer zo’n vijf jaar geleden dat deze ontmoeting plaatsvond en wat is er sindsdien veel gebeurd.  Als Harrie zich bij een beleidsonderwerp afvraagt, wat zouden inwoners met een (licht) verstandelijke beperking hiervan vinden, dan belt hij Patrick of een van de ervaringsdeskundigen van cliëntbureau Sterk van ORO. En als een van hen tegen iets aanloopt, dan appen ze Harrie. De lijntjes zijn kort en informeel. Er is over en weer begrip. 

Leer elkaar en elkaars wereld kennen

Ook de stem van mensen met een (licht) verstandelijke beperking meenemen in beleid? Doe als Harrie en Patrick. Onderneem samen een activiteit, en leer elkaar én elkaars wereld kennen. Er ontstaat vertrouwen en vanuit die veiligheid komt het gesprek op gang. Om dat te stimuleren en uit te proberen is jaarlijks een Prokkelweek. In die week kun je zelf een ontmoeting organiseren, iets samen doen en zo elkaar beter leren kennen. 

Netwerkbijeenkomsten 

Stichting Prokkel organiseert weer bovenregionale netwerkbijeenkomsten. Op maandag 20 januari in Den Haag, dinsdag 21 januari in Oss, woensdag 22 januari in Alkmaar, en donderdag 23 januari in Assen. Meer informatie en aanmelden kan hier. Je leert elkaar kennen én maakt kennis met inspirerende voorbeelden die je zelf lokaal met elkaar kunt organiseren. 
En wil je meer weten over de ontmoeting tussen Harrie en Patrick, klik dan hier.

Over de auteur: Marian Geling is landelijk projectleider bij stichting Prokkel