Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Webinar

Dakloze mensen in beeld

De diversiteit onder dakloze mensen is groot, net als hun leefsituaties. Hoe groot de verschillen zijn, bleek voor het eerst in mei 2023 uit de eerste ETHOS telling van dak- en thuisloosheid in Noordoost-Brabant. De getelde dakloze mensen verbleven in niet alleen in de openbare ruimte of in de opvang, maar ook bij vrienden of kennissen op de bank, in een auto of in een stacaravan op een vakantiepark. Bovendien was 30 procent van de dakloze personen vrouw, 1 op de 5 was een kind jonger dan 18 jaar en een even grote groep was tussen de 18 en 27 jaar. Het stereotype beeld van dakloosheid werd met deze resultaten doorbroken. In 2024 vinden in 55 nieuwe gemeenten tellingen plaats, georganiseerd door Hogeschool Utrecht en Kansfonds.  

Speciaal voor onze leden organiseren wij dinsdag 6 februari 2024 van 19.15 tot 20.30 uur het webinar ‘Dakloze mensen in beeld’. Sandra Schel (onderzoeker lectoraat Wonen en Welzijn van deHogeschool Utrecht) en Willem van Sermondt (programmaleider bij Kansfonds) staan stil bij o.a. de volgende vragen:

  • Wat is dakloosheid?
  • Wat zijn verschillende leefsituatie van dakloosheid volgens de ETHOS definitie? 
  • De resultaten van de telling: wat zijn de cijfers en de profielkenmerken van dak- en thuisloze mensen?
  • Hoe zichtbaar of onzichtbaar zijn dak- en thuisloze mensen? 
  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van gemeentes als het gaat om het zichtbaar maken van dakloosheid?
  • Welke mogelijkheden hebben adviesraden om dit bij de gemeente op de agenda te zetten?
  • Welke rol kunnen adviesraden spelen in het voorkomen en uitbannen van dakloosheid?

Waar en wanneer?

Dit webinar vindt plaats op dinsdag 6 februari van 19.15 tot 20.30 uur, via de videotool Zoom. Enkele dagen voorafgaand aan de webinar ontvangt u een link en handleiding voor deelname. 

Voor wie?

Deze sessie is speciaal bedoeld voor leden van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. We willen zoveel mogelijk leden de kans geven deze sessie bij te wonen, daarom kan per adviesraad in principe 1 persoon deelnemen. We laten tijdig weten wanneer er nog plaatsen beschikbaar zijn. Het maximumaantal deelnemers is 60. Heeft u de sessie gemist? Leden van de Koepel kunnen deze sessie altijd later terugkijken. De opname vindt u achter het kopje ‘webinar gemist’ op het afgeschermde deel van de website. 

Aanmelden en kosten

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier achter onderstaande button.  Op dit formulier kunt u tevens aangeven of u vragen heeft aan de trainer die u graag behandeld wilt zien tijdens dit webinar. Tijdens de sessie zelf is maar beperkt gelegenheid voor het stellen van vragen Deelname aan dit webinar is gratis. Op onze trainingen en bijeenkomsten zijn deze annuleringsvoorwaarden van toepassing. 

Vragen?

Heeft u verder nog vragen, neem gerust contact met ons op via secretariaat@koepelasd.nl

Aanmelden
Beschikbaarheid: Beperkt