Vereniging van adviesraden die de lokale overheid adviseren vanuit het inwonersperspectief

Als Koepel bieden we ondersteuning bij verschillende advies- en evaluatietrajecten. Dit zijn altijd trajecten op maat, passend bij uw vragen en situatie. De begeleiding wordt uitgevoerd door trainer en adviseur Petra van der Horst. Om u een idee te geven van de verschillende typen trajecten waarbij zij kan ondersteunen, zetten we ze hieronder op een rij. Heeft u interesse? Stuur dan een mail naar secretariaat@koepelasd.nl. Aan de hand van een telefonisch voorgesprek stellen we aan de hand van uw wensen en behoeften een offerte op.

 

  • Zelfevaluatie

Bij een zelfevaluatie voor de adviesraad wordt gedurende een dagdeel gereflecteerd op vragen als: ‘Hoe doen we het samen?’, ‘Hoe is de inbreng en de inzet van iedereen?’, ‘Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?’ en ‘Wat gaat goed, wat kan beter?’. 

De zelfevaluatie levert de adviesraad niet alleen inzicht in wat goed gaat en wat beter kan, maar geeft ook concrete handvatten om met verbeterpunten aan de slag te gaan. De begeleider geeft structuur aan het gesprek en denkt mee over welke veranderingen nodig zijn en hoe dat te doen. Indien wenselijk worden ook voorbeelden gedeeld van hoe adviesraden het elders in Nederland doen.   

  • Evaluatie met de gemeente en adviesraad

Soms veranderen behoeftes en veranderingen bij de adviesraad en/of de gemeente en is er behoefte aan een evaluatie waarbij de uitkomsten van de evaluatie als basis kunnen dienen voor een verander- of doorontwikkelproces. In die situatie kan een evaluatieproces waarbij zowel met de adviesraad als met de gemeente geëvalueerd wordt, waardevolle uitkomsten opleveren en bouwstenen bevatten voor verandering en doorontwikkeling. 

In dergelijke situaties is een evaluatie mogelijk waarbij zowel met de leden van de adviesraad als met de beleidsmedewerkers als wethouders sociaal domein gesproken wordt over de rol, taak, positie en huidige werkwijze en onderlinge samenwerking. Het resultaat is een evaluatie(rapport) en een advies over dat wat nodig is om verder te gaan. Dit rapport en het advies worden mondeling wordt toegelicht bij de adviesraad en de gemeente in een gemeenschappelijke bijeenkomst.  

  • Ondersteuning bij verkenning en/of vorming brede adviesraad sociaal domein

In een aantal gemeenten zijn er meerdere advies- en cliëntenraden actief in het sociaal domein. Soms is er behoefte bij de raden zelf, bij de gemeente, of bij beide ‘partijen’, om een proces te doorlopen om te kijken of één brede adviesraad sociaal domein wenselijk en mogelijk is. De Koepel kan dit proces ondersteunen en heeft hiermee veel ervaring opgedaan. We hebben zicht op welke stappen nodig zijn om deze verkenning aan te gaan en kunnen ook ondersteunen bij de daadwerkelijke vorming van zo’n brede adviesraad. Ook hierbij geldt dat er altijd sprake is van maatwerk. Zowel de gemeente als adviesraad kan opdrachtgever zijn. Als de gemeente opdrachtgever is wordt nadrukkelijk gevraagd om de betrokken raden een duidelijk plek in het proces te geven.